نویسنده: پزشک فارغالتحصیل دانشگاه علومپزشکی تهران، ساکن امریکا
خیلی از اسباببازیهای اینجا قابلیت انتخاب زبان اسپانیول را برای آهنگها و محتوای آموزشیشان دارند. در بسیاری از ایالتها و شهرها هم، به خصوص شهرهای جنوبی یا غربی که مهاجرین مکزیکی و آمریکایجنوبی بیشتری را دارا هستند، تلفنهای گویای مراکز دولتی و بانکها و شرکتهای هوایی و …، همه غیر از انگلیسی، توضیحات را به زبان اسپانیول هم بیان میکنند و یا به زبان اسپانیول اعلام میکنند که اگر تمایل دارید به این زبان ادامه دهید، مثلاً شمارهی یک یا دو را شمارهگیری کنید.
زبان دومی که در مدارس تدریس میشود هم، نه فرانسه است و نه ایتالیایی و نه آلمانی؛ بلکه اسپانیول است. میدانید چرا؟چون بیشترین همسایههای امریکا به این زبان حرف میزنند و تعاملات این کشور قطعاً با کشورهای همسایه و مهاجرین حداکثری ساکن در آن بیشتر است (بیشترین جمعیت مهاجر در امریکا از مکزیک است).
زیاد شنیدهام که هموطنانم از تدریس درس عربی در ایران شکایت دارند و آن را به اسلامی بودن ایران نسبت میدهند. درحالیکه اگر بخواهیم از نظر کشورهای همسایه و تعاملات بیشتر اقتصادی و غیره نگاه کنیم، کشورهای عربی بیشترین درصد همسایههای ما با یک زبان واحد هستند که قطعاً با یادگیری درست آن زبان، میتوانیم آنها تعامل داشتهباشیم.
شکایت و انتقاد من از جهت دیگری هم به وطن خودم وارد است و آن نادیدهگرفتن زبانها و گویشهای مختلف در ایران است. کدام مرکز دولتی را دیدهاید که انتخاب زبان افغانستانی هم جزء انتخابهای تلفن گویایش باشد؟درحالیکه این عزیزان بیشترین مهاجران کشور ما هستند. یا چرا نباید در استانهای ترکزبان، کردزبان، عربزبان، گویشهای لری یا گیلکی و مازندرانی و … تلفنهای گویا به این زبان هم سخن بگویند؟
فکر میکنم با این کار، جدای از زنده نگهداشتن فرهنگها و زبانهای بومی کشورمان، احساس همبستگی بیشتری هم بین اقوام مختلف ایرانی بوجود خواهد آمد؛ چرا که این مردم، خود را نه جدا و بهزور وصلشده به ایران، بلکه جزء واحدی از ایران نازنین با تفاوتهای قومیتی اندک حس خواهندکرد. این تغییر هم، مثل هزار و یک تغییر دیگر که گاهی دوستانم در این کانال در موردش حرف میزنند و مینویسند، نیازمند یک زیرساخت اساسی یا صرف هزینهی کلان نیست. فقط کافی است بخواهیم و ایدهاش در ذهنمان باشد، عملیاتی کردنش واقعاً دور از دسترس نیست.
امضاء: کوچک تکتک ایرانیان با هر قومیت و زبان و دین و آیین، آزادهای دور از وطن
ثبت نظر