مراسم چهارشنبه سوری در ایران در سالهای اخیر با حرکات خطرناک و مردم آزاری عجین شده که نه تنها جزو سنت ایرانیان قدیم نبوده، بلکه موجب ضررهای مالی، بدنی (مثل قطع عضو یا سوختگی) و یا جانی میشود.
از آنجا که هنوز پس از گذشت چند دهه این مراسم قابل کنترل نبوده، بلکه در طول سالیان گذشته خطرناکتر شده است، نگاهی میاندازیم به آتش بازی آمریکاییها در روز ۴ جولای (سالگرد خروج آمریکا از استعمار انگلیس) در شهر گلدن، ایالت کلرادو. چند نکته در مورد این آتش بازی:
۱- مسئول آتش بازی ارگانهای حاکمیتی (مثل شهرداری) هستند. یعنی مردم عادی آتش بازی نمیکنند، بلکه فقط تماشا میکنند. طبیعتاً این مراسم باید جذاب باشد که مردم عادی تماشاگر باشند. فیلم را ببینید
۲- از قبل، زمان آتش بازی اعلام شده: از ساعت ۹:۳۰ تا ۹:۴۵ شب. بنابراین اینگونه نیست که مثلا کل طول شب و یا زودتر مردم مشغول آتش بازی باشند.
۳- برای ایجاد ایمنی، پلیس مسیرهای نزدیک به محل انجام آتش بازی را مسدود کرده. طبیعتاً میتوان آتش بازی در آسمان را از نقاط دورتر هم مشاهده کرد و نیازی به خطر انداختن خود نیست.
۴- پلیس و آتشنشانی در آمادگی کامل هستند تا از بروز هر حادثه خطرناکی جلوگیری کنند.
۵- اگرچه جمعیت بسیار زیادی برای تماشای آتش بازی جمع میشوند، لیکن پس از اتمام مراسم در یک ترافیک سنگین محل را ترک میکنند ولی هیچکس عجله برای خروج از محل ندارد. طبیعتاً اگر کسی نخواهد در این ترافیک گرفتار شود، نباید با خودرو به محل تماشای آتش بازی بیاید.
در پایان ذکر این نکته ضروری است که برخی تصور میکنند دلیل اینکه جوانان ایرانی در مراسم چهارشنبه سوری مرتکب کارهای خطرناک میشوند، عدم وجود تفریحات سالم است. برای اثبات این تفکر اشتباه کافی است به این نکته توجه کنیم که مردم عادی آمریکا که قاعدتاً اسباب تفریح و خوشگذرانی را هم دارند، به آتش بازی و نورافشانی آسمان علاقمند هستند.
بنابراین نباید نقش ارگانهای حاکمیتی در انحراف مراسم چهارشنبه سوری را نادیده گرفت. ارگانهای تصمیمگیر میتوانند برای علایق مردم طوری برنامه ریزی کنند که خطر از مردم دور شود. نگارنده معتقد است اگر ارگانهای حاکمیتی اقدام به برگزاری ایمن و جذاب مراسم آتش بازی و نورافشانی آسمان کنند، هزینه این مراسم از ضایعات مراسم چهارشنبه سوری بسیار کمتر خواهد بود.
ثبت نظر