K1inUSA

اثر مصلحت‌سنجی بر اقتصاد

آیا تا بحال از خود پرسیده‌اید که چرا اقتصاد ایران در طی دهه‌های گذشته رشد چندانی نداشته است و چه لوازمی برای رشد اقتصاد وجود دارد؟! بطور کلی برای رشد مناسب اقتصادی می‌بایست در توسعه زیرساخت‌های عمومی کشور، نوآوری‌های تکنولوژیکی و ارتقای آموزشی کارگران و کارمندان سرمایه‌گذاری کرد. اما در این میان، نقش نیروی تحصیلکرده‌ی دانشگاهی از همه بیشتر است.

تحقیقات نشان می‌دهد رابطه‌ی مستقیمی بین سطح آموزشی محیط کاری و‌ حقوق دریافتی افراد وجود دارد. همچنین سرمایه‌گذاری در آموزش در بلند مدت به نفع دولت‌هاست، بدین دلیل که افزایش سطح تحصیلات باعث افزایش درآمد شده که منجر به افزایش مالیات پرداختی افراد به دولت می‌گردد . لینک

دولت ایران در طول چند دهه‌ی گذشته سرمایه‌گذاری ویژه‌ای در آموزش کرده است، بطوریکه تعداد فارغ‌التحصیلان سالانه‌ی رشته‌های مهندسی در ایران و آمریکا تقریباً برابر است! آمار منتشر شده توسط مجله فوربس نشان می‌دهد از لحاظ فارغ التحصیلان مهندسی، کشور ایران بعد از روسیه و آمریکا در رتبه‌ی سوم دنیا قرار دارد لینک

همچنین تعداد کل دانشجویان در ایران در طول دهه‌های اخیر رشد خیره‌کننده‌ای داشته و نسبت به قبل از انقلاب، حدود ۲۵ برابر شده است.

اما سوال اینجاست که چرا با وجود تعداد قابل توجه فارغ‌التحصیلان، اقتصاد کشور با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم می‌کند؟! کاربردی نبودن رشته‌ها، عدم ارتباط صنعت و دانشگاه، تمرکز بیش از حد بر علوم مهندسی و کم توجهی به علوم اقتصادی و مدیریتی، و مهاجرت نیروی تحصیلکرده‌ی زبده به سایر کشورها از عوامل اصلی عدم تاثیرگذاری آموزش در اقتصاد کشور هستند.

تقلب در تحصیل و پژوهش نیز یکی از مشکلات مهم ایران در تربیت نیروی انسانی متخصص است. مشکل زمانی حادتر می‌شود که افراد متقلب به جایگاه‌های مدیریتی نیز دست یافته و بجای افراد متخصص تصمیم‌گیری می‌کنند. نتیجه این تصمیم‌گیری‌های غلط و پرهزینه، تاثیر بسزایی در اقتصاد کشور و زندگی مردم دارد. مصرف بسیار بالای انرژی در کشور و در نتیجه اتلاف سرمایه‌ها، تولید بسیار زیاد خودروهای بی‌کیفیت و پر مصرف، آلودگی شدید هوا، کاهش منابع آب کشور و تخریب محیط زیست، عدم امکان تولید شغل و افزایش جرائم و اعتیاد به تبع آن و …، مثال‌هایی از تبعات تصمیمات غلط است.

تاسف‌بار اینکه جناب رئیس جمهور که مستندات تقلب‌های گسترده‌ در مدرک دکترایش منتشر گردیده، اخیراً قانون مبارزه با تقلب علمی را ابلاغ کرده‌اند که قطعاً و یقیناً توهینی است به تمامی افرادی که صادقانه تحصیل کرده‌ یا در حال علم‌آموزی اند؛ لیکن سکوت محض دستگاه‌های نظارتی اعم از وزارت علوم، مجلس و قوه‌ی قضائیه تأسف‌بارتر است.

تنها دو دلیل برای این سکوت قابل تصور است: یا دستگاه‌های نظارتی خود مرتکب تقلب علمی شده‌اند و پیگیری تقلب را به ضرر خود می‌پندارند، و یا سکوت‌شان از مصلحت‌اندیشی ناشی شده است؛ همانند رسانه‌های معاند نظام همچون بی‌بی‌سی که در برابر سرقت علمی رئیس‌جمهور سکوت محض کرده‌اند!

دلیل این سکوت هر چه که باشد، تقلب و یا مصلحت‌اندیشی، دود آن به چشم مردم عادی می‌رود و تبعات اقتصادی آن در زندگی مردم ملموس است. البته امیدوارم سایر مسئولین کشور مرتکب تقلب نشده باشند، لیکن حتی مصلحت‌اندیشی هم متضمن حق‌الناس است…

مجتبی رضاخواه

مجتبی رضاخواه

ثبت نظر

کانال یوتیوب K1inUSA

عضویت در خبرنامه K1inUSA

    آوریل 2025
    ش ی د س چ پ ج
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    مشاهدات بی واسطه ایرانیان از امریکا

    کانال یوتیوب K1inUSA را دنبال کنید.

    برنده ایرپادز پرو اپل شوید!
    اینجا کلیک کنید
    close-link
    برنده خوش شانس ایرپادز پرو اپل به ارزش 249 دلار باش!
    شرکت در قرعه کشی
    close-image